A hét ajánlata

Meleg tea ;)

2010/10/06

Scottland, part III

Szerda

Az egyik előzetes megbeszélésen, ahol én is ott voltam, a skót duda és népviselet megtekintése mellett természetesen egyhangúlag egy skót whisky főzde megtekintését kívánta mindenki (rajtam kívül, engem nem nagyon érdekelt a dolog. Persze skót dudást nem tudtak leszervezni...). Szóval szerdán ellátogattunk a Clydebank-ban található kiejthetetlen nevű
Auchentoshan whisky főző üzembe. A hely arról híres, hogy egyedül itt desztillálják háromszor a lét, máshol csak kétszer dolgoznak rajta. Annyira nem volt unalmas az üzemlátogatás, de meglettem volna nélküle. Persze a többség élvezte (főleg a whisky kóstolást a végén:), én is belenyaltam, de nem tudom ép ésszel felfogni, hogy lehet azt a borzalmat meginni. Bár gondolom két-három korty után az ember már semmit nem érez a torkában).

A látogató központ

Anyukám elmondása szerint az egész nem nagyon különbözik egy magyar pálinkafőzőtől. (Gondolom nekik megérte a belépőjegy árát...:P)

Ilyen hatalmas üstben főzik' áztatják háromszor (ha jól emlékszem) az alapanyagul szolgáló malátát, amit ők nem tőzegen pörkölnek, csak simán szárítanak (ebben sem vagyok biztos. Az igazat megvallva nem nagyon figyeltem a szövegre, csak ha anyu kérdezett valamit. Angolul tudók itt röviden megtudhatják, hogy készül a whiskyjük).


A 8%-os alkoholtartalmú "masht" ilyen hordókban tárolják és örlik, ami aztán "wash-á" válik. Vagy valami ilyesmi. Innen kerül át a cucc a desztillálóba.

A három desztilláló közül az első kettő jobbról balra. Az első a "wash still", itt az alkohol 20% körüli. Ez után jön a középső desztilláló ahol a wash still "low wine" nevezetű termékét tovább főzik 52-54%-os alkohol tartalomra. A legtöbb helyen itt fejezik be a főzést. Auchentoshan-ban azonban még egyszer átfőzik a folyadékot és az eredmény 82%-os whisky alapanyag. Ezt teszik hordókba további érlelésre.


Az érleléshez három fajta hordót használnak, amerikai és európai tölgy boros hordókat valamint spanyol sherrys hordókat.

A whisky után elmentünk ebédelni.

Az angol szigetek népszerű eledelét, fish & chips-et ettünk. Magyarul rántott halat hasábburgonyával. finom volt, de semmi extra.

Margaret ismét velünk tartott.

Este ismét Marie vacsoráztatott, ezúttal Donald és Eileen illetve az ő vendégeik jöttek át hozzánk. Mivel volt kiadósabb ebéd hidegtálas vacsora volt (és nem volt krumpli). Vacsora után átmentünk Lily-hez (anyu azt hitte hogy a "drink at Liliy's" egy sörözőt takar:) aki a skót csoport legidősebb tagja lehet, 90 év körüli korával. Egy több mint 200 éves házban lakik, ami tele van mindenféle holmival kezdve egy japán kimonótól rengeteg fa és porcelán kakason keresztül egy nagy indiai rézveretig.

Lily a jobb alsó sarokban

Jól elbeszélgettünk a többiekkel, volt pár finom kis szendvics is. Anyu és Ken (Magyar Kir. Posta) jól elbeszélgetett a régi filmekről, magyar színészekről (ismerjük-e Béla Lugosit?). Tíz - tizenegy körül aztán elkezdtek hazaszállingózni az emberek.

Nincsenek megjegyzések: