A hét ajánlata

Meleg tea ;)

2010/10/07

Hobbi part IV

Szóval megvan a nekünk tetsző figura. Eltüntettük róla a sorját, összeragasztottuk a darabokat, esetleg módosítottunk is valamit rajta. Nos akkor már csak egy dolog van hátra, életet kell lehelni a tárgyba. Erre való a festés.

Személyes tapasztalat (amit bárki aki játszik hasonló játékokkal megerősíthet), hogy még egy viszonylag szarul festett sereg ellen is jobb játszani, mint egy műanyag szürke - fehérfém színű ellen (vagy fekete - fehér alapozott ellen). Persze van ennél is rosszabb, a proxyzás. A proxy ugyebár helyettesítést jelent, például így. Vagy ott van az az eset, amikor az egyik barátom Wahammer Fantasyt játszott. Az ellenfele egy ork sereget vezényelt. Amikor odamentem éppen az ő köre volt, és szépen sorban aktiválta is az egységeit. Mozog ez az ork szekér, mozog az az ork osztag. Mozog a squig herd. Itt volt némi fönnakadás, mert senki nem látta a squig-eket a táblán. Erre a srác rámutatott egy halom dobókockára az asztal egyik szélén, hogy az a squig herd....
Persze a legtöbben akkor szoktak porxyzni egy egységet vagy figurát, ha ki szeretnék próbálni mit tud az asztalon, mielőtt megveszik (elég drágán). Ezzel nincs is semmi gond, én is gyakran csinálom ezt. A probléma ott van ha valaki rendszeresen proxyzza az egységeit, figuráit, és esze ágában sincs megvenni a figurát.

De mi rendes gamerek vagyunk, megvettük a figurát, ami már csak pár szép színre vár. Ehhez kellenek ecsetek. Az ecset kiválasztása fontos, 6-os ecsettel nem lehet egy 28mm-es figurát festeni. Ha ragaszkodunk a számozáshoz, akkor 0-ás 2/0-ás és mondjuk egy 5/0-ás ecset indulásnak jó. A 0-ás a nagy felületekhez kell, legtöbbet a 2/0-ásat fogjuk használni, az 5/0-ás pedig az apró részletek megfestéséhez kell.

Az ecsetek amiket jelenleg használok.

Én mondjuk nem a számozást szoktam nézni (ami ecset fajtánként nagyon eltérő lehet; van olyan 2/0-ás ecsetem aminek a szőre akkora mint egy másik gyártó 1 számozású ecsetéé), hanem a magát az ecset szőr részét. Ha szemre elég vékony (vagy vastag), akkor jó. Emellett fontos, hogy ép legyen az ecset hegye. Ha nagyon szétállnak a szőrök, akkor nem lehet szép, tiszta egyenest festeni. Jó ha van az ecseten védő henger (ez általában egy kis átlátszó műanyag cső szokott lenni).

A feslő képen használt ecsetek, az alsón újak védőhengerrel.

Az ecset mellé festék is kell. Ebből több fajta is létezik. Vannak kimondottan figurákhoz készült festékek mint például a Games Workshop festékei vagy a Privateer Press színei, illetve a Valejo festékek. Ezek mind akril festékek tehát hígíthatóak vízzel, és elég gyorsan száradnak, ami kevés idővel rendelkezők számára nagy előny lehet. A színválaszték is elég jó. Hátrányuk, hogy drágák. Alternatíva lehet a makett festékek. Ebből is van többféle. Az egyik legismertebb talán a Humbrol de ott van Tamiya vagy a Model Master is. Ezeknek a gyártóknak az akril mellett vannak olaj bázisú festékeik (enamel) is. Ezek nem hígíthatóak vízzel és sokkal hosszabb a száradási idejük. Mivel én makettezéssel kezdtem a karrierem, így én Humbrol enamel festékeket használok leginkább. Ennek egyszerű praktikussági okai vannak; ezt lehetett legegyszerűbben beszerezni, olcsó (volt és most is az, legalábbis a figura gyártók akriljaihoz képest) és már hozzászoktam. A figura festők nagy többsége akril festéket használ, de olajjal is lehet szépen festeni, ha tudja használni az ember. Persze az olaj festékeknek is van hátránya. Az egyik a már említett hosszú száradási idő. A másik a színválaszték; a figuragyártók színpalettája a figurákhoz van szabva, sok olyan színük van ami normál, történelmi makettekhez nem kell (például a Humbrolnak csak egy lilája van, míg a GW, PP vagy a Valejo 3-4 árnyalattal is rendelkezik). Persze lehet próbálkozni színkeveréssel, de ha egy sereget festünk, hosszútávon, akkor elég nehéz lesz minden alkalommal pont ugyanazt a színárnyalatot összehozni. Így én is rendelkezem néhány szükséges illetve alap akril színnel.
Az olaj festékeket ugye nem lehet vízzel hígítani így szükségünk lesz hígítóra. Ezt általában ott megtudjuk venni ahol a festéket, különböző méretű kiszerelésekben.

A festőládám, minden szükséges dologgal.

Ha megvan a nekünk tetsző festékgyártó, kiválasztottuk a színeket, vannak ecseteink, akkor már csak egy hely kell, ahol festhetünk. Fontos a jó megvilágítás, a kényelmes, megfelelő magasságú szék, illetve hogy legyen elég helyünk. Az sem mindegy milyen a hőmérséklet. Hidegben elgémberedik, remegni fog a kezünk, nagy melegben pedig hamar megszárad a festék, vagy elpárolog a hígító. Olajbázisú festék használata esetén fontos a szellőzés biztosítása is.
Mivel nem tartom magam nagy festőnek nem kívánok abszolút igazságokat közölni festési technikákról, így csak néhány alapvető dolgot írnék le, illetve azt hogy én hogy csinálom a dolgokat.
- Érdemes megmosni a figurát, mielőtt nekiállunk festeni, hogy eltávolítsuk a rákerült zsírt, port, illetve az öntésből visszamaradt leválasztó anyagokat.
- Ne fessünk a festékes tubusból, inkább vegyünk ki egy kis mennyiséget egy külön tálkába. Ez sokkal könnyebbé teszi a hígítást, illetve hosszabb élettartamot biztosít a festéknek, mivel nincs folyamatosan nyitva a tubus.
- Érdemes mindig hígítani a festéket. Több hígabb réteg szebb felületet ad, mint egy vastagon felvitt.
- Ne mártsuk bele a festékbe az egész ecsetet. Elég ha a fej egyharmadát használjuk festék felvételre. Ne tunkoljunk, az azonnal tönkreteszi az ecset hegyét.
- Mossuk ki gyakran az ecsetet. Ha sokáig várunk, a festék beleszárad az szőr tövébe, majd egyre lejjebb terjed míg végül teljesen megszárad, használhatatlanná téve az ecsetet. Ha úgy érezzük a szőr nem hajlik olyan simán, a festék nem fed olyan egyenletesen mossuk ki, illetve hígítsunk a festéken kicsit.
- Az ecsetet ne hagyjuk a kimosó tálkában. Ha vizet használunk cseréljük gyakran a vizet, koszos vízben nem lehet kimosni semmit. Ha olaj festéket használunk ne mártsuk bele az ecsetet a hígítós üvegbe. Inkább egy kis pipettával vegyünk ki egy-két csöppet és azt cseppentsük az ecset hegyére. Szintén fontos hogy a hígító tiszta maradjon. Fekete után nehéz szép sárgát festeni, ha nem tudjuk jól kimosni az ecsetet.
- Miután benedvesítettük az ecset hegyét hosszanti irányban húzzuk végig a kimosó tálka falán vagy hígító esetén egy műanyag lapon. Ezután töröljük meg az ecsetet. Én papírzsebkendőt használok erre a célra. Szintén hosszanti irányban finoman töröljünk, mintha csak festenénk. A nedvesítést-törlést addig folytassuk, amíg az ecset nem hagy színt a zsebkendő. Törlés közben finoman meg is forgathatjuk az ecsetet, így lehet kicsit "hegyezni" a végét.
- A színek felvitele előtt érdemes lealapozni a figurát. Erre a célra fehér vagy fekete színt szoktak használni a leggyakrabban. Az alapozás sokat segíthet. Ha sok világos színt használunk a figurán fehérrel alapozzunk, feketére nehéz szép sárgát, pirosat vagy éppen fehéret festeni. Én mindig fehéret használok, mivel erre a sötét színek is könnyen felvihetők és a részleteket is könnyebb meglátni, mint egy fekete figurán.
- Én általában a "mélyebb" részekkel kezdem a festést, illetve a világosabb színeket viszem fel előbb, ahol lehet.
- A festés befejezése után mindig tegyük vissza az ecsetre a védőkupakot és ellenőrizzük, hogy az összes festékes tubus jól le van-e zárva. Alkalmanként érdemes egy-két csepp vizet vagy hígítót is tenni a festék tetejére lezárás előtt.

Egyenlőre ennyi. Később majd lehet írok a különböző technikákról is, addig ezeken az oldalakon lehet még művelődni: Figurafestés I, II, III, IV, V.

Nincsenek megjegyzések: