A hét ajánlata

Meleg tea ;)

2007/01/10

Telling the truth can be dangerous business.


Telling the truth can be dangerous business.
Honest and popular don't go hand in hand.
If you admit that you can play the accordion,
No one'll hire you in a rock 'n' roll band.


A fenti dalszöveg Dustin Hoffman and Warren Beatty előadásában hangzik el, az Ishtar címü filmben. A 87-ben készült film a maga idejében megbukott, de azóta igazi kultfilmé vált.

A sztori egyszerű, két tehetségtelen énekes-dalszerző összeáll, hogy Simon & Garfunkel nyomán híresek és gazdagok legyenek. A nagy kitörést számukra egy Maroccoi fellépés jelentheti. Ám Észak-Afrikában belekeverednek Ishtar, egy kitalállt állam, politikai cselszövéseibe.

A film első fele a két hős Lyle Rogers (Beatty) és Chuck Clarke (Hoffman) összeismerkedésének történetét mutatja be visszaemlkezések formájában. A dalírós jelentek fantasztikusak, akárcsak a dalok. A film második fele a Lyle és Chuck Ishtar szociális reformjainak kivivásában játszott szerepét mutatja be. Többek között egy CIA ügynök-Jim Herrison-(Charles Grodin játsza fantasztikusan), egy helyi baloldali felkelő Sheira Aselle (Isabelle Adjani) és egy vak teve segítségével. A bazári üldözős jelenet, a különböző kémekkel, a klasszikus szönyeges szökéssel felülmúlhatatlan. A végén pedig a szociális reformok mellé a két hősnek egy lemezszerződést és népszerüsítő turnét is sikerül kiharcolniuk.

A film másik nagyszerü aspektusa a zenéje, a dalok amiket Lyle és Chuck szerez és ad elő. Ezeket maguk a szinészek, Beatty és Hoffman, énekli, pont olyan rosszul, ahogy azt a szerepük megkívánja. A film rajongói oldalán ezek meghallgathatóak, szövegük itt olvasható. Érdemes meghalgatni őket, nagyon jók:)


2 megjegyzés:

mackor írta...

És mi lesz az Ének az esőben-nel, azt ugye nem fogod kihagyni...?!

McMordain írta...

Csak szép sorjában:)