A hét ajánlata

Meleg tea ;)

2007/01/31

Mert szereti!

Én nem sok mindenre emlékszem a szocializmusból, (főleg mivel a 80-as években születtem:) legfeljebb arra, hogy akkor még volt albán kagylókonzerv, meg Mókus csoki.
Ezek eltüntek,sok más dologgal együtt, viszont itt maradt nekünk a szocializmus filmtermése. Olyan gyöngyszemek mint például az Állami áruház, Két emelet boldogság (ohh az a szilvásgombócos rész), Indul a bakterház (egy másik remek szilvásgombócos jelenettel) és ezen blogbejegyzés fő témája Gyula vitéz télen-nyáron.


Az 1970-ben készült film témája a média hatalma (és a sorozatoké), már akkor. A televízió új, történelmi sorozatához keres főszereplőt, és hamar ki is választják Prohászka Ferit, a kamionsofört (a zseniális Koncz Gábor alakítja). Gyula vitéz a tipikus magyar hős a török megszállás idejéből. Szüzeket szabadít a töröktől, bajvív a királyért, és persze hódítj a hölgyek szívét. A sorozat hamar siker lesz, Feri pedig híres. Amit ő és barátai is próbálnak kihasználni. Ezzel együtt felébred a szunnyadó magyar öntudat és törökök iránt érzett ellenszenv. (Első jele egy nyilvános vécében megjelenő felirat.Hát igen:). Az indulatok egy Budapesten rendezett futóverseny török résztvevőjének megverésében tetőznek. Ezt még úgy-ahogy mmegtudják oldani egy ügyes kommnetárral (a versenyt leadja a tv), de ez nem mehet tovább, a sorozatot abba kell hagyni.
Így hát Gyula vitéz konspirálni kezd a király ellen, elkapják és lefejezik. Igen ám, de ez se a főszzereplőnek nem teszik, se a nézőknek. Feri nem akarja elveszteni híresség státuszát és nem hagyja magát elfogni a király emberei által. Az eredmény, Ferit az egyik túlbuzgó statiszta leüti és kómába kerül. But the Show must go on. Így a lefejezés jelenetben egy beugrót fejeznek le.
A nézők sem akarják vessznihagyni kedvenc sorozatikat és valóságos népfelkelés indul. A film egyik legjobb jelenete a stúdióbeszélgetés Gyula vitézről, szakértők és a nézők bevonásával. A nézők természetesen rehabilitálni akarják, és az is kiderül, hogy nem is Prohászka Ferit fejezték le. Oh micsoda gazság...:)
De a stúdió nem enged és nem is tud Feri kómában van. Így indul az új sorozat, ezuttal az űrben. (Vélhetőleg úgy gondolták, az ufók ellen nem tör ki népfelkelés:) De nincs sikeres sorozat Prohászka Feri nélkül. Így Feri bekerül a sorozatba mint Hungaria 4 (Még jó hogy a pólya fején hasonlít a jelmezre, és motyog is valamit:). Feje mellett egy üveg szilvalekvár (vagy valamilyen kompót, sajna rossz a videónk:( És mért van mellette? Há biztos mert szereti!

A film egy remek vígjáték, jobbnál-jobb szinészekkel (Kállai Ferenc, Öze Lajos ...) és remek, örökérvényü sztorival. Mindenképpen látni kell.

Nincsenek megjegyzések: