A hét ajánlata

Meleg tea ;)

2009/12/15

Alas poor Norick...

Tegnap végre sikerült megnéznem egy Uwe Boll filmet, a Király nevében-t. Aki esetleg nem hallott még róla, annak annyit kell tudni, hogy a német rendező főleg számítógépes játékokból készít sz@r filmeket, nagynevű vagy egykor nagynevű színészekkel.

In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale

A Király nevében (In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale) főszereplője A Farmer (Jason Statham) akit tényleg Farmernek hívnak... És miért:

Zeph: Why do you call daddy "Farmer?" Doesn't he have a name?
Solana: Your father believes people become what they do.

Ez röviden annyit tesz, hogy azért Farmer, mert ő egy farmer. Világos, mint a nap, nem???
Szóval a Farmer meg a fia szedik a répát aztán jön Norick (Ron Perlman) egy malaccal. Régi barát, ő hozta Farmert a környékre, meg is hívják vacsizni. Vágás. Megismerjük az ellenséget Gallian (Ray Liotta) képében, aki éppen a királyi varázsló Merick (John Rhys-Davies) lányából szívja el az energiát. Aztán megyünk vissza a Farmer vacsira. Tök értelmetlen társalgás majd jön a következő jelenet. Valahol eközben volt egy jelenet ahol Merick kémkedett a főellenség Krugok után, de ez kicsit zavaros volt, mivel anyu varrógépe elnyomta a hangokat. A lényeg, hogy az egész film alatt olyan érzésem volt, mintha egy könyvből csak minden harmadik vagy negyedik oldalt olvastam volna el. A vágás pocsék.
Amúgy a sztori annyi, hogy Gallian szövetkezik Duke-kal (Matthew Lillard), Konreid király (Burt Reynolds) unokaöccsével a királyság megszerzésére. Matthew Lillard annyira túljátszotta a szerepét, hogy övé volt az egyetlen élvezhető alakítás. Az eredeti tervet nem ismerjük meg, de szerepelnek benne a Krugok mint a királyságra törő fosztogatók. Akik megölik Farmer fiát, és elrabolják a feleségét. A feladat tehát adott, a csapat is hamar összeáll. Van ugye Farmer aki bárkit lenyom egy kissé viseltes machetevel meg egy bumeránggal, Norik az öreg lovász, aki egy csákánnyal aprítja az ellent és ott van még Farmer feleségének bátyja, Bastian (Will Sanderson) aki valószínűleg az eredeti elképzelés szerint elf lett volna, de az utolsó pillanatban derült ki, hogy a hegyes fülre már nincs pénz, így gyorsan átírták a forgató könyvet. Szóval ők hárman vágnak neki a hosszú útnak, miután beolvasnak egyet a királynak, aki jött bosszút ígérni. De hát mit számít egy király egy pár parasztnak??

Fontosabb szereplő még Muriella (Leelee Sobieski) Farmer felesége, Tarish tábornok (Brian J. White) aki nem egy stratégiai zseni és meg kell említenünk Elorát (Kristanna Loken) aki egy fenyőerdőben Jane ként indákon leng és néha feltűnik a színen hogy lengjen.

Still of Kristanna Loken in In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale

A kedvenc részeim amúgy a csatajelentek. A királyság serege három hadtestből, a palotaőrségből és a király elit NINJA - igen NINJA - lovagjaiból áll. Ők vannak hatan vagy heten. Szóval a sereg felvonul az erdőben ahol a mór kinézetű Taris közli a viking kinézetű Backler tábornokkal (Mike Dopud), hogy ugyan a Krugok vadállatiasan küzdenek, de nincsenek íjaik. Bezzeg nekünk! És neki is állnak nyilazni. Az erdőben. A sűrű erdőben... De még elötte a NINJA lovagok csinálnak pár szinkron szaltót, fel futnak egy-egy fára és kilőnek egy nyílvesszőt amire csengettyűk vannak kötve. Ennek célját örök homály fedi.
Szóval támadnak a Krugok, a katonák nyilaznak, majd jön a közelharc. Ez annyira kaotikus, hogy az embernek fogalma sincs éppen mi történik. Aztán a Krugok betolnak pár hajítógépet. Amit a viking tábornok pár katonával oldalba kap. Eközben Duke nagy nehezen mellbe lövi a királyt egy íjjal. Aztán elpucol, de nem jut messzire, az erdei amazon-tarzanok elkapják és átadják Solananak (Claire Forlani) Merick lányának, aki éppen a csatába igyekszik. Közben Farmer (akiről időközben kiderült, hogy a király fia) megnyeri a csatát és a haldokló király-apa utolsó szavait hallgatja. "Bölcsesség...lesz a pörölyünk. Jóságunk a szeg." Arrrgggghhhh. Nagy nehezen rábeszéli Farmert, hogy legyen király, aztán meghal. Közben Duke párbajozik Tarissal, mert csak úgy kivégezni egy többszörös árulót meg királygyilkost ugye nem lehet. Aztán valaki hirtelen bejelenti, hogy a király halott, mire Taris ledermed, Duke meg kikiáltja magát új királynak. Persze a dolog nem ilyen egyszerű. Jön Merick és közli, hogy van ám közelebbi vérrokon is, akit a legtöbben úgy ismernek, mint Farmer. Na ő az új királyotok, hip-hip hurrá.
Itt némileg elvesztettem a fonalat, a röhögéstől nem bírtam figyelni, szóval fogalmam sincs mi lett szegény Dukekal. Bár erős a gyanúm, hogy semmi, egyszerűen a forgatókönyv hátralevő részébe nem írták bele. Vagy nem tudtak többet fizetni Lillardnak.

Still of Leelee Sobieski, Jason Statham and John Rhys-Davies in In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale


Szóval Farmer az új király, de ez nem izgatja nagyon, ő csak a feleségét akarja megmenteni. Ilyen a jó férj. Persze ha eközben Gillian is meghal az csak jó lehet. Szóval indul a 2-es csapat a gonosz mágus erődjébe. A parti tagjai Farmer (lvl 99, multi-kasztu paraszt-harcművész-király) Solana (lvl 19 mágus) és Elora (lvl ?? lengőtrapéz). Vezeti őket Gandalf Merick (lvl 100+ über mágus). Amíg ők mennek a hegyen addig a gonosz kisz Gallian idéz egy kis vihart, hogy jól elázzanak a katonák. Mellesleg sártengert csinál a domboldalból, ahol a krugjainak fel kéne mászni a támadáshoz... Hát ő sem egy zseni az biztos. A krugok annál inkább. Mivel egy idő után világossá válik, hogy sáros dombon fölfelé harcolni íjászok, legördülő sziklák és NINJA lovagok ellen nem érdemes, kő helyett saját maguk ülnek a hajító gépbe. Úgy mégiscsak gyorsabb felfelé.
A filmet amúgy könnyebb követni, csak így leírva zavaros a dolog. Amúgy ha valaki kételkedne a happy endben, azt megnyugtatnám. Ugyan Norik (akit kb a film felénél elfognak Bastiannal együtt, miközben Farmer épp kiszedné kedves nejét a rabszállítóból - ez itt megint egy érdekes rész. Farmert leüti az egyik krug, de ahelyett, hogy betennék egy kocsiba a többi rab közé, a következő jelenetben azt látjuk, hogy eszméletlenül belovagol a király táborába. Egyike a sok WTF jelenetnek.) meghal (és Merick is, meg a viking tábornok), Bastian kisebb börtönlázadást szítva kiszabadul, miközben Farmer, Solana és Muriella lenyomja Galliant. Farmer közli a feleségével, hogy szereti, aztán már látjuk is a Film+ következő filmajánlóját.

Egyszer érdemes megnézni, annak ellenére, hogy csak alulról súrolja az annyira szar, hogy jó kategóriát.

UI: Aki jókat akar röhögni (és tud angolul) az keressen pár értékelést a filmről az interneten. Ez a legjobb az egészben. Ilyenekben lehet olyan gyögyszemeket találni, minthogy Burt Reynolds a szegény ember Sean Connery-je... Egy példa, egy másik.

Nincsenek megjegyzések: